|
2023-2024学年度第一学期期中阶段性测试
初三英语试题 (时间: 100分钟)
温馨提示:
1. 本试卷共8页,满分90分;考试时间100分钟。考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。
2. 答题前,务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡规定的位置上。
3. 选择题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。
4. 非选择题必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡指定区域内相应位置;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不能使用涂改液、胶带纸、修正带。
5. 在试卷上和答题卡指定区域外的答案无效。
第一部分 阅读理解(共两节, 满分35分)
第一节 (共15小题; 每小题2分, 满分30分)
阅读下列短文, 从短文后每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。
A
On the morning of March 29th, Lisa bought a ticket for the latest musical play Cats. In the afternoon, she showed her ticket to her friends. Here is some information on the ticket.
CATS
Place: Poly Theater
Time: 7:30 p.m. March 30th
Seat number: No. 5, Row 8, 2nd Floor
Price: ¥ 180
Notice:
★ Don’t bring any dangerous things, including animals.
★ If you are late, enter the theater quietly.
★ Don’t use cameras or videos.
★ Turn off your cellphone or set it into the vibration mode(震动模式).
★ Please check your seat number and be seated(就座)before the play begins.
★ Please check the time and seat number when you buy the ticket. After the ticket is sold, there is no refund.
1.When will the musical play Cats be on?
A.On the morning of March 29th. B.On the morning of March 30th.
C.On the evening of March 29th. D.On the evening of March 30th .
2.The underlined word “refund” means “________” in Chinese.
A.money given back B.water for the animals
C.food given back D.seat for the theater
3.What can Lisa do if she is in the theater according to the information?
A.Lisa can take her lovely dog and cat to the theater.
B.Lisa can check her seat number before the musical play begins.
C.Lisa can watch the musical play on the first floor in the theater.
D.Lisa can take photos with her camera when she watches the musical play.
B
November 8th is a Saturday and it’s also Lucy’s birthday. But Lucy didn’t feel very happy, she just was sitting on the sofa and thinking about her birthday party. Because of the terrible storm, her parents decided to have the party the next week. Lucy didn’t understand why. They didn’t live near the ocean (海洋).
“Lucy, you can’t sit there all day,” her mother said. “'We’ll have your party next Friday.”
“It’s not the same. My birthday is today, not next Monday, Wednesday or Friday.” Lucy turned on the TV. She wanted to watch anything that wasn’t about the storm. But every station was talking about it. “I can’t even watch my favorite shows. This storm is ruining (毁灭) everything.”
Her mother sat down next to her. “The storm is ruining a lot. Look at that. Those people are trying to save their houses. Could you imagine if we lost our home?” Lucy looked at what was happening on the TV. The storm did look bad. She knew she’d be really sad if her family lost their home.
“What’s going to happen to all those people? Will they be okay?” asked Lucy.
“Usually when there’s a big storm like this, people give money and send food and other things to the homeless families. Some people even help rebuild houses.”
“I want to help, too.” said Lucy. “I think what I can do is to give my birthday money away. Those people are going to need it more than me.”
Her mother smiled. “I’m really proud of you, Lucy. Helping others is a great way to weather (经受住) the storm.”
4.When would Lucy’s mother have the birthday party for her?
A.This Saturday. B.Next Monday. C.Next Wednesday. D.Next Friday.
5.Why did Lucy’s mother change the time of Lucy’s birthday party?
A.Because of her illness. B.Because of her new job.
C.Because of the school show. D.Because of the terrible storm.
6.What can we learn from the passage?
A.Lucy and her family lived near the ocean.
B.Lucy and her family nearly lost their home.
C.Lucy learned the storm was really bad from TV.
D.Lucy watched her favorite shows on her birthday.
7.What did Lucy decide to do at last?
A.She would help the homeless people rebuild houses.
B.She would give her birthday money to the people in need.
C.She would invite the homeless people to her birthday party.
D.She would send food and other things to the homeless families.
C
Sophie was a lonely girl. One night, she saw a large person. The large person was blowing something into a bedroom from the window. The large person found Sophie, too. So he carried Sophie to his hometown in Giant (巨人) Country. Sophie was very sad.
On the first day, Sophie felt scared in the new environment. She wanted to go back home. After one night, Sophie found that the large person didn’t eat people. He didn’t take food from people, either. He only ate some kinds of vegetables. Sophie then called the large person “the Big Friendly Giant (BFG)”.
Sophie and the BFG soon became friends. The next day, the BFG took Sophie to collect dreams. They also blew dreams into children’s bedrooms. Sophie was happy and had a great time. However, Sophie was soon in danger. The other giants saw Sophie. They love eating persons. The BFG was worried about Sophie. He wanted to send her back, but Sophie refused.
In the end, they came to the Queen (女王) of England to ask for help. The Queen had a funny breakfast with them. Then, she called the army. A team of planes followed Sophie and the BFG to the giants’ hometown. The army took the other giants back to London and put them on an island.
8.Where did the large person carry Sophie for the first time?
A.He carried her to an island. B.He carried her to Sophie’s home.
C.He carried her to a child’s bedroom. D.He carried her to the Giant Country.
9.How did Sophie feel the next day?
A.She felt happy. B.She felt sad. C.She felt bored. D.She felt scared.
10.What did the BFG do the next day?
A.He took Sophie home. B.He grew vegetables with Sophie.
C.He took Sophie to collect dreams. D.He helped the Queen to train the army.
11.Why did the BFG worry about Sophie?
A.Because Sophie was lonely. B.Because the other giants might eat her.
C.Because Sophie wanted to go back. D.Because Sophie felt scared after watching him.
D
I always remember a thing that happened last month. When I was walking on my way home. I felt a little tired and wanted to have a rest. So I sat on a bench (长椅) to enjoy the warm sunshine in the park. Later, an old man sat next to me. His clothes were old and dirty and his face was pale (苍白的).
It seemed that I should do something to help him. So I quickly went to a shop near the park and bought some food and water for him. When I returned to the park, he was still sitting there alone. So I sat next to him and gave the food and water to him. We talked a lot in the following two hours. Before I left, he told me that it was the happiest day for him during nearly ten years. He said that most people chose to leave far away from him instead of staying with him when they saw him. Then I realized that kindness could really warm others a lot when they were in need. Sometimes, we just needed a chance to open our heart to other people. I felt happy that I had such a chance that day.
12.How long did the writer talk with the old man?
A.For about 30 minutes. B.For about 60 minutes.
C.For about 90 minutes. D.For about 120 minutes.
13.Which is the right order of the writer’s activities?
①He bought some food. ②He saw an old man. ③He had a rest in the park.
④He talked with the old man. ⑤He felt tired on his way home.
A.①②③④⑤ B.⑤③②①④ C.③②⑤①④ D.⑤④③①②
14.What can we learn from the passage?
A.The writer's home was next to the park.
B.The old man asked the writer to help him.
C.Many people helped the old man before.
D.The writer felt happy to help the old man.
15.What’s the best title?
A.Care about old people. B.Make friends with poor people.
C.Open your heart to help people in need. D.Look for a chance in the park.
第二节 (共5小题; 每小题1分, 满分5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Don’t think your parents are fair to you sometimes? When you want to dress in a modern way, your mum doesn’t allow you to wear a miniskirt. When you are making a phone call to friends, they ask whether you’re speaking to a boy or a girl.
Sometimes it seems that you’re not as close to your parents as you used to be. 16 Closing the Gap by American author Jay Mcgraw gives advice on how to have a better relationship with your parents.
17 When you think “my parents don’t want me to have any fun”, that usually means your parents want you to be safe. Both parents and children have needs. They need to find they are important and loved.
You should tell your parents your needs and find out what their needs are. Then you can think of a way to make all of you happy. 18
※ Make time to talk. You could talk about your school life and your plans for the future.
※ Keep a diary. 19
※ 20 Wash your own clothes and help around the house. Your parents will feel you are no longer a small child.
If you follow these steps, you will be able to break down the walls between your parents and yourself.
A.The book gives ways to help teens understand their parents.
B.Show your parents you are growing up.
C.You should tell your parents that you love them.
D.How can you become close again?
E.The book gives you some ideas.
F.This is to help you understand more about yourself and your feelings.
第二部分 语言知识应用 (共两节, 满分25分)
第一节 完形填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
One day an angel(天使) came across three peas(豌豆). She said she could help each of them 21 a dream.
The first pea wanted to fly in the sky, and the second one’s wish was to swim in the sea. The third one said it was looking forward to going to a place where it could bring happiness to others. The angel 22 them where they wanted to go. The first pea fell onto the ground after a long flight and was eaten by a chicken. The second one sank into the sea and had to stay in the darkness 23 all its life. The third one flew into a flower pot(花盆) whose 24 was a poor little girl. Having been ill for a long time, she was very 25 and couldn’t go outside.
One day, when the girl was walking as usual in the house, she 26 a small pea plant in the flower pot. Though the plant only had two tiny leaves, it seemed to be cheerful. When the 27 came, it danced and seemed to be encouraging the girl to cheer up. “I will grow up like this plant and I will be better soon,” she said happily in a confident voice. From then on, the girl stayed beside the little pea plant, watched it and talked with it. Day by day, the plant grew taller and taller, and the little girl became better and better. Finally, the pea plant flowered and the girl regained(恢复) her 28 .
Then the angel came. The pea plant waved its leaves to her and said, “Look! My 29 has come true and I feel I’m the 30 pea in the world!” The angel smiled, “Only the dream that can help others will bring happiness in return!”
21.A.explain B.lend C.hear D.achieve
22.A.sent B.bought C.showed D.imagined
23.A.happily B.lonely C.suddenly D.carefully
24.A.owner B.volunteer C.teacher D.player
25.A.strict B.strong C.weak D.lucky
26.A.pushed B.noticed C.knocked D.grew
27.A.wind B.rain C.storm D.cloud
28.A.voice B.health C.speed D.sadness
29.A.joke B.decision C.dream D.suggestion
30.A.best B.worst C.bravest D.happiest
第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分, 满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Harry is 31 18-year-old boy now. His parents like him very much and do all for him. He never washed his clothes or 32 (go) to buy anything in the shops before.
33 (recent) Harry’s father was sent to London on business(出差). He would stay there for half a year. Before 34 (leave), he told his wife to take good care of their son. The woman had to do all that her husband did before. And two months later, she was so tired that she fell ill in bed. Now the young man had to depend 35 himself.
Yesterday Harry had to buy a new pair of shoes for himself. His mother gave him a size and a shoe pattern(鞋样). With a 36 (policeman) help, he found a shop. The saleswoman was 37 (friend) to him. She 38 (bring) a lot of shoes and asked him to choose. While he 39 (try) on a pair, suddenly he remembered something and took them off and wanted to leave. The saleswoman asked in surprise, “What’s the matter, young man?”
“I’m sorry. I must tell you the 40 (true). I’ve left the shoe pattern at home!”
At last, the saleswoman was completely shocked by what Harry said.
第三部分 书面表达(共两节, 满分30分)
第一节 阅读表达(共5小题;每小题2分, 满分10分)
Yesterday I heard a talk about TV and the Internet on the radio. Most guests thought that with the rise of the Internet, TV was becoming less and less important in our lives. But I couldn’t completely agree with them.
All guests in that talk said that many programs were not good enough. It is true that many channels(频道) offer nothing more than reruns or low-cost programs. However, I would say that many programs on the Internet also need to be improved. I agree to their idea that it is easy to keep up-to-date with the latest news on the Internet, but I’m sure most of us still enjoy sitting down to watch the news on TV in the evening just as much.
Also, some guests said that the Internet was a great tool for research and I think this is the main advantage(优势)of it. I agree that programs on TV are made mainly for entertainment rather than for research. But criticizing TV for not being as good as the Internet is unfair. People will continue to love watching TV. It is still the main way most of us get our entertainment at home. Thanks to some well-made programs, it can bring the whole nation and all ages together in a way the Internet never could!
根据短文,简要回答问题。答案写到答题区指定位置。
41.Where did the writer hear the talk about TV and the Internet?
42.Who thought many TV programs were bad?
43.Which is faster to keep up-to-date with the latest news , TV or the Internet?
44.What is the main advantage of the Internet?
45.Why does the writer say thanks to some well-made programs?
第二节 写作(满分20分)
46.你将代表学校参加本市的中学生英语演讲比赛,请你就“Learning to get along with our parents”这一话题用英语写一篇演讲稿,内容如下。
现象 经常对父母发火,甚至几天不跟父母说话……
原因 父母过于关注;我们不想与父母沟通……
建议不少于3点 和父母沟通;帮父母做些家务…
要求:
1.必须包括所有要点,可适当发挥;
2.词数不少于80,开头结尾已给出,不计入总词数;
3.不得出现真实姓名和校名等。
Good morning, ladies and gentlemen!
Today my speech topic is Learning to get along with our parents. These days, most of us feel it hard to get on with our parents.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all for my speech. Thank you.
1.D 2.A 3.B
【导语】本文主要介绍了丽莎买的一张最新音乐剧《猫》的票上的信息。
1.细节理解题。根据“Time: 7:30 p.m. March 30th”可知时间为3月30号晚上7点半。故选D。
2.词义猜测题。根据“After the ticket is sold, there is no refund.”可知是票售出后,不能退款,故选A。
3.细节理解题。根据“Please check your seat number and be seated(就座)before the play begins.”可知在演出开始前检查自己的座位号并就座。故选B。
4.D 5.D 6.C 7.B
【导语】本文讲述了露西得知暴风雨导致很多人失去的家园,她决定把她的生日礼金给有需要的人。她的妈妈以她为骄傲。
4.细节理解题。根据“‘Lucy, you can’t sit there all day,’ her mother said. ‘We’ll have your party next Friday.’”可知,露西的妈妈将在下周五给她举行生日聚会,故选D。
5.细节理解题。根据“Because of the terrible storm, her parents decided to have the party the next week.”可知,露西的母亲改变露西生日聚会的时间,是因为可怕的暴风雨,故选D。
6.细节理解题。根据“Lucy looked at what was happening on the TV. The storm did look bad.”可知,露西从电视上得知这场风暴非常严重。故选C。
7.推理判断题。根据“‘I want to help, too.’ said Lucy. ‘I think what I can do is to give my birthday money away. Those people are going to need it more than me.’”可知,最后,露西会把她的生日礼金给有需要的人。故选B。
8.D 9.A 10.C 11.B
【导语】本文讲述了电影《圆梦巨人》里索菲和BFG的故事。
8.细节理解题。根据“So he carried Sophie to his hometown in Giant (巨人) Country.”可知,他把索菲带到了他的家乡巨人国。故选D。
9.细节理解题。根据“Sophie was happy and had a great time.”可知,索菲感到很高兴。故选A。
10.细节理解题。根据“The next day, the BFG took Sophie to collect dreams.”可知,BFG带索菲去收集梦境。故选C。
11.细节理解题。根据“However, Sophie was soon in danger. The other giants saw Sophie. They love eating persons. The BFG was worried about Sophie.”可知,BFG担心索菲因为其他巨人喜欢吃人。故选B。
12.D 13.B 14.D 15.C
【导语】本文讲述了作者帮助了一位老人,他感到很高兴有机会帮助需要帮助的人。作者意识到,当别人需要的时候,善良真的可以温暖他们很多。从中我们知道有时候,我们只是需要一个向别人敞开心扉的机会。
12.细节理解题。根据“We talked a lot in the following two hours.”可知,作者和那位老人一起交谈了两个小时,因此大约120分钟,故选D。
13.细节理解题。根据“When I was walking on my way home. I felt a little tired and wanted to have a rest. So I sat on a bench (长椅) to enjoy the warm sunshine in the park.”可知,作者回家的路上感到有点儿累,在公园里休息一下;根据“Later, an old man sat next to me.”可知,后来他看见一位老人;根据“So I quickly went to a shop near the park and bought some food and water for him.”可知,作者在公园里给那位老人买了一些食物;根据“We talked a lot in the following two hours.”可知,然后,作者和那位老人在一起交谈。因此正确的顺序为:⑤③②①④,故选B。
14.推理判断题。根据“Then I realized that kindness could really warm others a lot when they were in need. Sometimes, we just needed a chance to open our heart to other people. I felt happy that I had such a chance that day.”可知,作者帮助了那位老人,他感到非常高兴,故选D。
15.标题归纳题。根据“Then I realized that kindness could really warm others a lot when they were in need. Sometimes, we just needed a chance to open our heart to other people.”可知,作者告诉大家要向其他人敞开心扉,帮助需要帮助的人。故选C。
16.D 17.A 18.E 19.F 20.B
【导语】本文主要介绍了如何和父母相处融洽。
16.根据“Closing the Gap by American author Jay Mcgraw gives advice on how to have a better relationship with your parents.”可知此处引出如何和父母变得亲密,选项D“你们怎么能再次变得亲密”符合语境。故选D。
17.根据“When you think ‘my parents don’t want me to have any fun’, that usually means your parents want you to be safe”可知要理解父母,选项A“这本书提供了帮助青少年理解父母的方法”符合语境。故选A。
18.根据“Make time to talk...”可知此处介绍了一些方法,选项E“这本书给了你一些想法”符合语境。故选E。
19.根据“Keep a diary”可知要写日记,选项F“这是为了帮助你更多地了解自己和你的感受”符合语境。故选F。
20.根据“Wash your own clothes and help around the house. Your parents will feel you are no longer a small child”可知自己洗衣服,在家里帮忙,让父母觉得你不再是孩子,选项B“让你的父母知道你在成长”符合语境。故选B。
21.D 22.A 23.B 24.A 25.C 26.B 27.A 28.B 29.C 30.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个天使实现了三颗豌豆的梦想。第一颗梦想在空中飞翔,结果飞得疲惫时,掉在地上被母鸡吃掉;第二颗梦想在大海中遨游,结果沉入黑暗的海底,孤独一生;第三颗梦想去能给别人带来幸福的地方,结果它的到来和成长让生病的小女孩康复,它也得到了梦想成真的幸福。
21. 句意:她说她能帮助它们每一个实现一个梦想。
explain解释;lend借出;hear听到;achieve实现。根据“a dream”可知考查短语achieve a dream“实现梦想”,故选D。
22.句意:天使送它们去它们想要去的地方。
sent送;brought带来;showed展示;imagined想象。根据前文“She said she could help each of them…a dream.”可知天使答应它们为它们实现一个梦想,所以应是送它们去想要去的地方,故选A。
23.句意:第二颗豌豆沉入大海,不得不终生孤独地待在黑暗中。
happily开心地;lonely孤独地;suddenly突然;carefully小心地。根据“stay in the darkness…all its life”及选项可知,此处空处填lonely符合语境,指孤独地待在黑暗中。故选B。
24.句意:第三颗豌豆飞进一个花盆里,花盆的主人是一个可怜的小女孩。
owner主人;volunteer志愿者;teacher老师;player播放器。根据“whose…was a poor little girl”及结合备选项可知应是花盆属于小女孩,故选A。
25.句意:已经病了很长时间,她是非常虚弱的并且不能去室外。
strict严厉的;strong强壮的;weak虚弱的;lucky幸运的。根据“and couldn’t go outside”可知应是虚弱的,故选C。
26.句意:一天,当女孩正和往常一样在屋子里走时,她注意到花盆里的一棵小豌豆苗。
pushed推;noticed注意到,及物动词;knocked敲;grew成长。根据“hen the girl was walking as usual in the house”语境及结合备选项可知,应是指注意到豌豆苗,故选B。
27.句意:当一阵微风吹来,它跳起舞并且似乎正在鼓励女孩振作起来。
wind风;rain雨;storm暴风雨;cloud云。根据“dance”可知应是随风起舞,故选A。
28.句意:最后,豌豆苗开花并且小女孩恢复健康。
voice声音;health健康;speed速度;sadness悲伤。根据前文可知小女孩生病了,所以此处应是随着豌豆苗带来的希望,小女孩恢复了健康,故选B。
29.句意:看,我的梦想已经成真并且我感觉我是世界上最幸福的豌豆!
joke玩笑;decision决定;dream梦想;suggestion建议。根据前文和“come true”可知应是梦想成真,故选C。
30.句意:看,我的梦想已经成真并且我感觉我是世界上最幸福的豌豆!
best最好的;worst最糟糕的;bravest最勇敢的;happiest最幸福的。根据上文“Look! My…has come true”可知豌豆实现了梦想,所以应是最幸福的,故选D。
31.an 32.went 33.Recently 34.leaving 35.on 36.policeman’s 37.friendly 38.brought 39.was trying 40.truth
【导语】本文讲述了18岁的Harry的父母非常疼爱他,不让他做家务,后来他的父亲去伦敦出差,他的妈妈生病了,他自己去买鞋时闹出了笑话。这个故事提醒家长要适当让孩子做些家务。
31.句意:Harry现在是一个18岁男孩。boy为单数名词,且18-year-old为元音音素开头的单词,应用不定冠词an表泛指。故填an。
32.句意:他以前从不洗衣服,也从不去商店买东西。根据“washed”和“or”可知此处动词go也应用过去式went。故填went。
33.句意:最近Harry的父亲被派往伦敦出差。空格位于句首,此处应用recent的副词recently表示“最近”,首字母要大写。故填Recently。
34.句意:在离开之前,他告诉太太要好好照顾他们的儿子。介词Before后加动词leave的动名词leaving作宾语。故填leaving。
35.句意:现在这个年轻人不得不靠自己了。动词短语depend on表示“依靠、依赖”。故填on。
36.句意:在警察的帮助下,他找到了一家商店。help为名词,此处应用policeman的名词所有格policeman’s修饰名词。故填policeman’s。
37.句意:售货员对他非常友好。be动词后接friend的形容词friendly作表语,be friendly to表示“对……很友好”。故填friendly。
38.句意:她拿来了很多鞋子,供他挑选。根据“asked”可知句子采用一般过去时叙事,动词bring的过去式为brought。故填brought。
39.句意:当他正在试穿一双鞋子时,突然他记起了什么,把鞋子脱了下来,就想离开了。根据“remembered”可知while引导的时间状语从句应用过去进行时,主语为he,be动词应用was,动词try的现在分词为trying。故填was trying。
40.句意:我必须告诉你实话。定冠词the后接true的名词truth。故填truth。
41.On the radio. 42.All guests in that talk. 43.The Internet. 44.It was a great tool for research. 45.It can bring the whole nation and all ages together in a way the Internet never could!
【导语】本文主要讲述了一个关于电视和互联网的演讲。
41.根据“Yesterday I heard a talk about TV and the Internet on the radio.”可知,昨天我在收音机里听到一个关于电视和互联网的演讲。故填On the radio.
42.根据“All guests in that talk said that many programs were not good enough.”可知,在那次谈话中,所有的嘉宾都说很多节目不够好。故填All guests in that talk.
43.根据“I agree to their idea that it is easy to keep up-to-date with the latest news on the Internet”可知,在互联网上了解最新的新闻很容易,故填The Internet.
44.根据“Also, some guests said that the Internet was a great tool for research and I think this is the main advantage(优势)of it.”可知,互联网是一个很好的研究工具,故填It was a great tool for research.
45.根据“Thanks to some well-made programs, it can bring the whole nation and all ages together in a way the Internet never could!”可知,一些精心制作的节目可以把整个国家和所有年龄段的人聚集在一起,故填It can bring the whole nation and all ages together in a way the Internet never could!
46.例文
Good morning, ladies and gentlemen!
Today my speech topic is Learning to get along with our parents. These days, most of us feel it hard to get on with our parents. We often get angry with our parents and even don’t talk to them for several days.
Here are some of the reasons. First, our parents only care about our marks and it makes us stressed. Second, we don’t want to communicate with them.
It’s time for us to change. First, we should communicate with our parents by sharing our joys and worries with them. Then, we can help do some housework to show our love for them. Finally, we should achieve a balance between our schoolwork and hobbies so that they won’t feel worried about us.
That’s all for my speech. Thank you!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文,为演讲稿;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:根据表格中的内容介绍如何和父母相处,可适当增加细节。
[写作步骤]
第一步,引出话题,描述孩子和父母之间的现状;
第二步,介绍出现这种情况的原因;
第三步,针对这种现象,提出一些建议。
[亮点词汇]
①get on with sb.和某人相处
②get angry with sb.生某人的气
③care about关心
[高分句型]
①we should communicate with our parents by sharing our joys and worries with them.(动名词作宾语)
②we should achieve a balance between our schoolwork and hobbies so that they won’t feel worried about us.(so that引导的目的状语从句) |