|
名校调研系列卷·九年级期中测试、英语(人教版)
一、听力(共20分)
I. 情景反应 根据你所听到的句子,选择恰当的应答语。(5分)
1. A. Yes. she did. B. No, she doesn’t. C. Yes, he did.
2. A. Yes. B. Cotton. C. Good.
3. A. I agree. B. Yes, I am. C. No, I don’t.
4. A. In 1946. B. Since May. C. October lst.
5. A. Steel. B. Glass. C. Workers.
Ⅱ. 对话问答 根据你所听到的对话及问题,选择正确答案。(5分)
6. A. Yes. she did. B. No, he didn’t. C. No, she didn’t.
7. A. In China. B. In America. C. In Japan.
8. A. In 1990. B. In 2022. C. In 1885.
9. A. Because they are made of gold.
B. Because they are made of glass.
C. Because they are made of silver.
10. A. Don’t drink before driving a car.
B. Don’t run through red lights while you are driving a car.
C. Don’t call while you are driving a car.
Ⅲ. 图片理解
看图听描述,选择与你所听到的描述内容相符合的选项。(下列图中有一幅图片与描述内容无关)(5分)
A B C D E F
11. ________ 12. ________ 13. ________ 14. ________ 15. ________
IV. 短文理解
根据你所听到的短文内容,将所给信息进行匹配。(5分)
16. Wang Hai A. Washing machine
17. Li Ping B. Bike
18. Zhao Hong C. Watch
19. Zhang Ming D. Pen
20. He Ying . E. Food box
二、语言知识运用(共45分)
V. 根据首字母提示补全单词,使句子完整、正确,每空一词。(5分)
1.If you don’t study hard, you may f the exam.
2.—How do you like this kind of yogurt?
—Well, I don’t like it. It’s too s for me.
3.When you go out to play with snow, you’d better wear a pair of g to keep your hands warm.
4.I keep a dictionary b me when I’m reading an English novel.
5.A big forest fire broke out in Jinyun Mountain and it quickly s to the other parts of the mountain.
VI. 从每小题所给的三个选项中,选出一个正确答案。(10分)
6.________ exciting singing contest they had yesterday!
A.What B.How C.What an
7.Tom is an excellent soccer player. All his team members are ________ him.
A.proud of B.angry with C.tired with
8.—What does your brother want to be?
—He wants to be a soldier. My mother ________ his idea and encourages him to serve our country.
A.supports B.refuses C.disagrees
9.Today, the Spring Festival ________ in many Asian countries.
A.celebrated B.has celebrated C.is celebrated
10.—How nice the fish tastes! Could you tell me who taught you to cook it?
—To be honest, I learnt it ________ watching TV.
A.by B.on C.to
11.The man kept ________ and said nothing. He didn’t want to argue with the lady.
A.noisy B.silent C.active
12.—Ms. Griffin, what should we do to avoid ________ stupid mistakes in the coming exams?
—Be more careful.
A.make B.made C.making
13.—Our history teacher often warns us ________ the hard times during the period of the Anti-Japanese War(抗日战争).
—That’s true. Everyone should keep the period in mind.
A.not to forget B.not forget C.to forget
14.—Can you tell me ________?
—To get practical skills.
A.what do you learn about safety
B.when do you have the art festival
C.why you learn cooking at school
15.— We shouldn’t watch TV when we are doing our homework.
—________. We can’t do two things well at the same time.
A.I hope so B.I agree with you C.I’m afraid not
Ⅶ.
选择正确选项完成对话,其中有一个选项与对话内容无关。
Steven: Hi. Linda. Welcome back.
Linda: Hello. Steven. 16
Steven: How long have you been away from our hometown?
Linda: 17 I miss home so much.
Steven: There are great changes here. Do you remember the cinema we used to go to?
Linda: Yes. 18
Steven: It is a shopping center now.
Linda: Oh, we can go there later. 19
Steven: That’s the plan. Then we can have lunch near the school.
Linda: Excellent! 20
Steven: OK. Let’s go.
A.Shall we go now?
B.Long time no see.
C.For about 5 years.
D.How is it today?
E.I want to visit our primary school first.
F.That’s a good idea.
Ⅷ.
根据所给对话,填写适当的内容,使其完整、通顺、正确,每空词数不限。
A: Good morning, Mr. Clinton.
B: Good morning, Mr. Brown. 21 in your hand?
A: It’s a pair of chopsticks.
B: A pair of chopsticks? 22
A: It is made of silver.
B: Really? It must be very expensive.
A: Yes, you are right.
B: 23 ?
A: More than 100 dollars. In fact, it was not made in the US.
B: 24 ?
A: In China.
B: Oh, I see. But most chopsticks are made of wood or bamboo. 25 .
A: I think it’s very beautiful.
Ⅸ.
根据短文内容,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空,每空一词。
Dear Mrs. Smith,
I was a student of yours in Grade Six, and I hope you still remember me. I’m 26 (write) this letter because I want to let you know that the school year with you was important and special to me. I take 27 in it all the time.
I know I 28 (use) to be very quiet in your class. But you did something that changed 29 (I) life a lot. You know, I hated to read in the past. Books were just words that had very little to do with me, and I was 30 (bore) with them. I’ll never forget the first day of Grade Six when you took out a thick book and began to read the story to our class.
Yours,
Tom
X.
根据短文内容,从每小题所给的三个选项中,选出一个正确的答案。
Tangchang, a town in Chengdu, is well-known 31 cloth shoes. With over 20 types. Tangchang cloth shoes are strong, comfortable, breathable and 32 to the environment. In 2018, they 33 to Sichuan’s intangible cultural heritage list (文化遗产名录).
63-year-old Lai Shufang has spent over 40 34 making Tangchang cloth shoes. Now she is a master. She said there are 32 steps to make 35 pair.
31.A.to B.as C.for
32.A.inexpensive B.friendly C.careful
33.A.adds B.added C.were added
34.A.minutes B.years C.seconds
35.A.a B.an C.the
XI.
从方框中选择正确选项,完成短文,其中有两个选项是多余的。
A. searching B. But C. our D robot E. to F. listening
G. small H. clean out I. hand J. fix K. at L. problem
It was a sunny afternoon. Sam and his sister Lily were helping Mom 36 the room.
“Hey, Sam.” said Mom. “Would you please put these paper towel tubes (纸巾内管) in the bin?” Sam looked at the tubes and something came to him. He asked, “Could I use them to make a 37 .” “Great idea!” said Mom. “Do we have any other good recycling materials (可回收材料)?”asked Sam. “Come on. Let’s go and see what else we can find in 38 house,” said Mom.
Then, they walked around and kept 39 . “This box would be good,” Sam pointed out. “ 40 it’s full of books.” “I was going to put those books on the bookshelves (书架). Can you give me a 41 ? Then you can have the box,” said Mom. “Sure, no 42 ” said Sam excitedly. “Now I only need several more things.” Sam happily collected all his materials. He sat on the floor, cutting and gluing all afternoon.
“I like your robot,” said Lily. “Thanks. But his head is broken, and I can’t 43 it,” said Sam. “Hmm,” said Lily. She came up with an idea. She ran away and ran right back with an old hat “Remember this hat?” asked Lily. “I wore it when I was a baby. Now it’s too 44 for me.” “Thanks, it’s perfect!” said Sam. “What do you think, Mr. Robot?”
“I love it,” said Mr. Robot, in a funny voice. “You are really good 45 making things out of recycling materials.”
三、阅读理解(共40分)
Ⅻ. 根据所给材料,完成下列各题。(共40分)
(A)
There are over 400 kinds of traditional Chinese cultural objects. Here are four of them.
Kunqu Opera, also called Kunqiang or Kunju, is one of the oldest operas in China. It has a long history of over 600 years. At the end of the Yuan Dynasty, Gu Jian and other artists first created Kunshan Qiang. In the Ming Dynasty, Wei Liangfu, a great opera artist, changed it. Then Kunqu Opera came into being.
Classical Garden is one of the important parts of Chinese buildings. In 1046 B. C. , King Wu of Zhou built the first central city in the mountains. The development of the Classical Garden is influenced by landscape poems (景观诗) and paintings.
New Year Painting is a popular folk art. The art form mainly uses the color red. And the shapes are a reflection (反映) of people’s wishes for a better life. It is a kind of traditional painting that is usually put up on the walls during the Spring Festival.
Fruit Pit Carving (果核雕刻) is a kind of Chinese folk work. It has a history of more than 600 years in China. It is usually made by hand instead of using the machines, because the works made by hand are more natural and make people really feel the beauty of traditional Chinese folk works.
根据表格内容,选择正确答案。
46.When did Kunqu Opera appear?
A.In the Yuan Dynasty. B.In the Tang Dynasty,
C.In the Ming Dynasty. D.In the Song Dynasty.
47.What can influence the development of Classical Garden?
A.Landscape poems and paintings. B.Mountains and rivers.
C.Changes of different dynasties. D.Plants and buildings.
48.Which of the following is the theme of the New Year Painting?
A.Mountains. B.Animals. C.Food. D.Life.
49.Why do people like to make Fruit Pit Carving by hand?
A.Because pits of fruit are too small. B.Because such works arc more expensive.
C.Because such works are more natural. D.Because these works were from ancient times.
50.What is the theme of the text?
A.Nature. B.Culture. C.Education. D.Technology.
(B)
The brush pen, one of the “Four Treasures of the Study”, was invented thousands of years ago. However, the oldest pen was just a stick or a piece of bamboo. It was difficult for people to write well on thin silk.
It is said that Meng Tian, a general of the Kingdom (王国) Qin, improved the pen. When Meng was leading an army to fight against the Kingdom of Chu, he had to report the situation to his king in time. But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.
One day after hunting (狩猎), Meng made his way home with some wild rabbits on the horse back. Fat and heavy, one rabbit’s tail left a long trail (痕迹) on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it, “If I tie the rabbit’s hair to a stick, would it be easy to write with?”
On arriving home, he tied the rabbit’s hair to a stick and tried writing with it. But the rabbit’s hair was too smooth to write well and wasted a lot of silk. Meng was so disappointed that he threw away his “invention” into a stone hole in the yard.
However, Meng never gave up and kept trying all the time. A few rainy days later, he happened to find his “invention” fatter in a stone hole. He picked it up with hope. The brush worked beautifully on silk. It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.
Thanks to Meng, the brush pen is playing a key role in Chinese culture. Today, students are taught to use the brush pens in school. It makes their life more colorful and helps them better understand Chinese culture.
51.Why did Meng Tian want to improve the pen?
A.Because the king asked him to do so. B.Because he wanted to be an inventor.
C.Because he didn’t have silk to write on. D.Because the pen brought him much trouble.
52.When did Meng think of the good idea in Paragraph 3?
A.Before hunting animals. B.When he saw the trail.
C.During cleaning the hair. D.After he wrote a report.
53.Which is the right order of improving the brush pen?
a. The brush pen could write well.
b. Meng tied the rabbit’s hair to a stick.
c. The special water washed the oil away.
d. Meng dropped the stick into a stone hole.
A.b-d-a-c B.d-b-a-c C.b-d-c-a D.c-d-b-a
54.How can the students understand Chinese culture better?
A.By learning to use brush pens. B.By playing a role.
C.By planting more bamboo. D.By inventing things.
55.What can we learn from the passage?
A.Make friends with animals. B.Value fantastic memories.
C.Keep trying and never give up. D.Build a peaceful world.
(C)
Chinese is getting more and more popular, so the UK government plans to invest (投资) 10 million pounds to help more kids learn Chinese. Do you think it is necessary for UK pupils to learn Chinese?
Seneca(Canada)
I studied French for 2 years in high school, and German for 4 years in college and got good marks. I studied Chinese for about 4 months before moving to China. For any language, if you don’t use it, it will be easy to lose it. I’ve forgotten the French I learned except for a few phrases. I speak Chinese every day. My writing, reading and listening are quite good, but far from fluent. I think it’s necessary to learn Chinese.
Tony(the UK)
Learning any language can be valuable, but it is not suitable for everyone. Chinese is a difficult language to learn, and teachers in the UK are not good at teaching foreign languages. However, China is a big and developing market for English business people. For them, Chinese is worth learning.
Bill(the US)
I don’t think Chinese will replace (取代) English. Chinese is difficult to learn. To learn Chinese, you have to learn how to write and read it carefully. In the future Chinese will become more popular, so I think learning Chinese is a good thing.
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
56.Seneca learnt German for 6 years.
57.The underlined word “fluent” means “糟糕的” in Chinese.
58.Tony thinks it’s difficult to learn Chinese.
59.From the passage we know Bill doesn’t think Chinese will replace English in the future.
60.The three students are all from the US.
(D)
Have you ever seen lions dancing in the streets? The lions dance to the beat of a drum. 61 They are dancers in lion costumes(服饰). Lion dancing first started in China centuries ago. It is meant to bring good luck in the coming year.
62 One dancer controls the head. The other controls the tail.
“I think of it as a sport,” says Anthony Huang, aged 16. He is a member of the New York Chinese Freemasons Athletic Club. Anthony performs as the lion’s head. It can weigh 20 pounds. 63 “This tradition really lifts me up,” he says.
In the past, lion dancing was performed mostly by men. 64 Liondance Me is a lion dancing group in San Francisco, California. There are boys and girls on its team. They dance together.
65 “You have to believe that you can do it,” says Ananda Tang-Lee. a 17-year-old girl.
根据短文内容,将下面的选项还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺,每个选项只能用一次,其中有一个选项是多余的。
A.Anyone can take up lion dancing.
B.Lion dancing is important to Anthony.
C.But it is different today.
D.Usually, a, lion is made up of two dancers.
E.You can also see it in the UK.
F.Of course, they are not real lions.
(E)
66 Mobile apps have been part of our lives. The following apps are part of the most popular ones.
67 Ctrip can be the best helper when you feel it hard to buy the train or plane tickets. You can buy tickets anywhere at any time on it. Next time when you want to go to another city or country, you may use it to get tickets.
68 Ximalaya FM has lots of books including poems, short stories and even fairy tales for children. What’s special about it is that you can listen to all these books on it. It’s so wonderful, isn’t it?
69 Baby Bus is a very good friend for children. Kids can learn to speak, know numbers and draw pictures with the help of this app. Do you have a little brother or sister? If so, use it to help him or her.
70 Baicizhan can help you learn more English words through pictures. So, if you have problems remembering the new words when you learn English, use it! I’m sure you will make great progress in learning English.
(a)根据短文内容,从方框中选出每段的主旨大意,其中有一个选项是多余的。
A. Baicizhar B. Baby Bus C. Mobile apps
D. Ximalaya FM E. WeChat F. Ctrip
(b)根据短文内容,补全下面的表格,每空一词。
There are some 71 apps here.
You can buy train or plane tickets with Ctrip 72 .
You can listen to a 73 of books on Ximalaya FM.
Baby Bus is a good 74 for children.
You can make great 75 in learning English on Baicizhan.
(F)
Zhou, the father of a Junior 3 student in Nanjing, was sitting at home one day. All of a sudden, he realized he didn’t speak to his son’s teachers all term. He wasn’t even invited to a parents’ meeting! Zhou decided to ask his son why. The answer his son gave him was a big surprise. Zhou’s son paid a man 25 yuan and asked him to be his “father” at a parents’ meeting! “I did badly in my exams and I was afraid my father would find out,” says the boy. “I didn’t want him to be unhappy with me.” The boy is not the only student to do that. Six of his classmates have used their pocket money to do that. Most of them played the trick because they were afraid of the punishment. A few just didn’t want to make their parents feel angry. Teachers say that parents are to blame(负责)for kids’ buying “fathers”. “Parents are demanding(要求)too much of their children,” they say. “Junior students often cannot meet their demands. And they don’t know how to face their parents when they do badly.” Experts on teenagers say students should have heart-to-heart talks with their parents which will help to solve the problem.
根据短文内容,回答下列问题。
76.Did Zhou go to a parents’ meeting that term?
77.How did Zhou’s son make somebody else attend the parents’ meeting?
78.Why did most students play the trick?
79.Who do teachers think should be blamed for the trick?
80.What do experts think can help to deal with the problem?
四、写作(15分)
Ⅻ. 根据要求,完成写作。(15分)
81.假设你叫王静,是山东潍坊人,请根据以下提示写一篇短文,介绍一下潍坊风筝。90-100词可适当发挥。
提示:1.潍坊以风筝闻名于世;
2.潍坊有各种各样的风筝;
3.风筝由竹子、纸或丝绸制成。制造者主要是农民和手工艺人(craftsman);
4.潍坊国际风筝节在每年的四月份举行。
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1.(f)ail
【详解】句意:如果你不努力学习,你可能考试不及格。根据“If you don’t study hard”和“the exam”提示可知,此处指“如果不努力,考试可能不及格”;fail“不及格”,空格在情态动词后,填动词原形;故填(f)ail。
2.(s)our
【详解】句意:——你喜欢这种酸奶吗?——嗯,我不喜欢它。它对我来说太酸了。根据“How do you like this kind of yogurt”可知酸奶太酸了,所以不喜欢这种酸奶,作表语用形容词sour“酸的”。故填(s)our。
3.(g)loves
【详解】句意:当你出去玩雪的时候,你最好戴上一副手套来保暖。根据“keep your hands warm”可知是戴手套保持手暖和,gloves“手套”。故填(g)loves。
4.(b)eside
【详解】句意:当我读英语小说的时候,我把一本字典放在身边。根据“when I’m reading an English novel.”可知读小说时,把字典放旁边,beside“在……旁边”。故填(b)eside。
5.(s)pread
【详解】句意:缙云山发生了一场森林大火,并迅速蔓延至该山的其他地区。根据“to the other parts of the mountain.”及首字母可知,这里指迅速蔓延至该山的其他地区,spread意为“传播,蔓延”,是动词;由“broke out”可知,前句是一般过去时,后句也用一般过去时;spread的过去式和原形一样。故填(s)pread。
6.C
【详解】句意:他们昨天举行了多么激动人心的歌唱比赛啊!
考查感叹句。中心词“contest”为单数可数名词,应用结构“What+a/an+形容词+单数可数名词+主谓”。故选C。
7.A
【详解】句意:汤姆是一名出色的足球运动员。他的队友们都为他感到骄傲。
考查形容词短语。be proud of为……感到骄傲;be angry with对……生气;be tired with对……感到厌倦;根据上文“Tom is an excellent soccer player.”可知,汤姆踢足球很棒,因此判断此处表达“他的队友们都为他感到骄傲”。故选A。
8.A
【详解】句意:——你哥哥想成为什么样的人?——他想当一名士兵。我母亲支持他的想法,鼓励他为我们的国家服务。
考查动词辨析。supports支持;refuses拒绝;disagrees不同意。根据“encourages him to serve our country.”可知她妈妈鼓励他为国家服务,可见他妈妈支持他的想法。故选A。
9.C
【详解】句意:现今,许多亚洲国家都庆祝春节。
考查一般现在时的被动语态。主语“the Spring Festival”与动词“celebrate”之间是被动关系,结合“Today”,句子应用一般现在时的被动语态,谓语结构是am/is/are done。故选C。
10.A
【详解】句意:——这鱼味道真好!你能告诉我是谁教你做的吗?——老实说,我是通过看电视学会的。
考查介词辨析。by通过……方式;on在……上面;to到。根据问句“Could you tell me who taught you to cook it?”可知,此处表达“通过某种方式”,故应用介词by。故选A。
11.B
【详解】句意:那人保持沉默,什么也没说。他不想和那位女士争论。
考查形容词辨析。noisy吵闹的;silent沉默的;active积极的。根据“said nothing”可知他保持沉默,什么都没说。故选B。
12.C
【详解】句意:——格里芬女士,我们该怎么做才能避免在即将到来的考试中犯愚蠢的错误?——要更加小心。
考查动名词作宾语。avoid doing“避免做某事”,动名词在此处作宾语。故选C。
13.A
【详解】句意:——我们的历史老师经常告诫我们不要忘记抗日战争时期的艰苦岁月。——这是真的。每个人都应该记住这个时期。
考查非谓语动词。warn sb. (not) to do sth.“警告某人(不要)做某事”,排除B;根据“the hard times...”可知是不要忘记艰苦岁月。故选A。
14.C
【详解】句意:——你能告诉我你为什么在学校学烹饪吗?——获得实用技能。
考查宾语从句。句子是宾语从句,用陈述语序,排除AB。故选C。
15.B
【详解】句意:——我们在做作业的时候不应该看电视。——我同意你的看法。我们不可能同时做好两件事。
考查情景交际。I hope so我希望如此;I agree with you我同意你的看法;I’m afraid not恐怕不行。根据“We can’t do two things well at the same time.”可知此处是同意对方的看法,选项B符合语境。故选B。
16.B 17.C 18.D 19.E 20.A
【导语】本文两人谈论了家乡的变化,并且两人相约去小学。
16.根据“Hello. Steven”可知此处是打招呼,选项B“好久不见”符合语境。故选B。
17.根据“How long have you been away from our hometown”可知此处回答时间段,选项C“大约5年”符合语境。故选C。
18.根据“It is a shopping center now.”可知此处询问电影院现在怎么样了,选项D“它今天怎么样了”符合语境。故选D。
19.根据“Oh, we can go there later”可知之后可以去购物中心,此处描述先去哪里,选项E“我想先去参观我们小学”符合语境。故选E。
20.根据“OK. Let’s go.”可知此处是现在一起去,选项A“我们现在去好吗”符合语境。故选A。
21.What’s that 22.What is it made of 23.How much is it 24.Where is it made 25.How do you like it/What do you think of it
【导语】本文两人谈论了筷子的相关信息。
21.根据“It’s a pair of chopsticks”可知此处询问对方手里是什么,即what’s that。故填What’s that。
22.根据“It is made of silver”可知此处询问它是由什么制成的。故填What is it made of。
23.根据“More than 100 dollars”可知此处询问它的价格。故填How much is it。
24.根据“In China”可知此处询问它是在哪里制造的。故填Where is it made。
25.根据“I think it’s very beautiful”可知此处询问对它的看法。故填How do you like it/What do you think of it。
26.writing 27.pride 28.used 29.my 30.bored
【导语】本文是Tom写给老师的一封信,信中表达了对她在过去的教导的感激之情。
26.句意:我写这封信是因为我想让你知道,和你在一起的这一学年对我来说是重要而特别的。动词write应用现在分词形式与空前am构成现在进行时,表示当前正在进行的动作。故填writing。
27.句意:我一直为此感到自豪。根据“I want to let you know that the school year with you was important and special to me. I take...in it all the time.”可知,此处应用短语take pride in“为……感到自豪”。故填pride。
28.句意:我知道我以前在你的课上很安静。used to do sth.“过去常常做某事”,固定用法。故填used。
29.句意:但你做了一件对我的人生有很大改变的事。此处应用形容词性物主代词my作定语,修饰名词life。故填my。
30.句意:书不过是一些与我毫无关系的文字,我对它们感到厌倦。根据“I was...with them.”可知,此处是形容人的感受,应用bored;be bored with“对……感到厌烦”。故填bored。
31.C 32.B 33.C 34.B 35.A
【导语】本文主要介绍了唐昌镇以布鞋闻名。
31.句意:成都唐昌镇以布鞋闻名。
to到;as作为;for为了。根据“is well-known...cloth shoes”可知是以布鞋闻名,be well-known for“因为……而闻名”。故选C。
32.句意:唐昌布鞋结实、舒适、透气,对环境友好。
inexpensive不贵的;friendly友好的;careful认真的。根据“Tangchang cloth shoes are strong, comfortable, breathable and...to the environment”可知应是对环境友好。故选B。
33.句意:2018年,它们被列入四川省非物质文化遗产名录。
adds添加,动词单三;added动词过去式;were added一般过去时的被动语态。此处they指代“布鞋”,与谓语动词add之间是被动关系,用被动语态be done。故选C。
34.句意:63岁的赖淑芳花了40多年的时间制作唐厂布鞋。
minutes分钟;years年;seconds秒。根据“63-year-old Lai Shufang has spent over 40...”可知她40多年都在制作布鞋。故选B。
35.句意:她说做一双鞋需要32个步骤。
a不定冠词,修饰以辅音音素开头的单词;an不定冠词,修饰以元音音素开头的单词;the定冠词。此处泛指“一双鞋”,pair以辅音音素开头,用不定冠词a。故选A。
36.H 37.D 38.C 39.A 40.B 41.I 42.L 43.J 44.G 45.K
【导语】本文是一篇记叙文,描述了山姆和他的妹妹在帮妈妈打扫屋子的时候一起利用可回收材料做新东西。
36.句意:山姆和他的妹妹正帮妈妈打扫房间。“help sb. do sth.”,因此空处可填动词原形,根据上下文可知,山姆和妹妹是在帮助妈妈打扫房间,因此空处表达“帮助妈妈打扫房间”用clean out。故选H。
37.句意:“我可以用它们做一个机器人吗?”根据下文“‘I like your robot,’ said Lily.”可知,山姆做的是一个机器人,填robot。故选D。
38.句意:“我们一起看看家里还能找到什么。”根据上文“‘Do we have any other good recycling materials (可回收材料)?’”可知,山姆还需要一些其它的材料来做他的机器人,此处妈妈是在帮着他看看家里别的地方还有没有,因此空处表达“在我们的家里”,填our。故选C。
39.句意:然后,他们一边走一边寻找。keep doing sth.不断寻找某物;根据上文“Let’s go and see what else we can find in our house,”可知,妈妈和山姆还有妹妹在家里寻找机器人材料,因此空处表达“不断寻找”,填searching。故选A。
40.句意:“但是里面全是书。”根据下文“it’s full of books”可知,句子完整,此处需要一个连接词或者副词来修饰整个句子,由提示词和句意分析,此处表达“但是里面全是书”最合理,填But。故选B。
41.句意:“可以帮我一把吗?”give sb. a hand帮助某人;根据上文“I was going to put those books on the bookshelves (书架).”可知妈妈想把这些书放到书架上,需要帮忙,填hand。故选I。
42.句意:“当然,没问题。”根据上文“‘I was going to put those books on the bookshelves (书架). Can you give me a hand? Then you can have the box,’ said Mom. ”可知,空处是在回应妈妈,表示可以帮忙,填problem。故选L。
43.句意:“但是它的头坏了,我也不会修。”根据上文“But his head is broken,”可知,机器人的头坏了,由but以及下文可知,山姆表示没有能力修好,填fix。故选J。
44.句意:“现在对我来说太小了。”根据上文“I wore it when I was a baby.”可知,丽丽拿出了自己小时候戴的帽子给机器人,但是对于现在的她来说太小了,填small。故选G。
45.句意:“你真的很擅长用可回收材料做东西。”be good at doing擅长做某事。根据上下文可知,此处指山姆很擅长做东西,填at。故选K。
46.C 47.A 48.D 49.C 50.B
【导语】本文主要介绍了中国的一些传统文化。
46.细节理解题。根据“In the Ming Dynasty, Wei Liangfu, a great opera artist, changed it. Then Kunqu Opera came into being.”可知到了明代,伟大的戏曲艺术家魏良福改变了它,昆曲也随之产生。故选C。
47.细节理解题。根据“The development of the Classical Garden is influenced by landscape poems (景观诗) and paintings.”可知古典园林的发展受到景观诗诗和山水画的影响。故选A。
48.细节理解题。根据“The art form mainly uses the color red. And the shapes are a reflection (反映) of people’s wishes for a better life”可知这些形状反映了人们对美好生活的渴望,所以年画的主题是生活。故选D。
49.细节理解题。根据“It is usually made by hand instead of using the machines, because the works made by hand are more natural and make people really feel the beauty of traditional Chinese folk works.”可知它通常是手工制作的,而不是使用机器,因为手工制作的作品更自然,让人们真正感受到中国传统民间作品的美。故选C。
50.主旨大意题。本文主要介绍了中国的一些传统文化。故选B。
51.D 52.B 53.C 54.A 55.C
【导语】本文讲述了蒙恬发明毛笔的历史故事。
51.细节理解题。根据“But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.”可知,蒙恬想改进笔的原因是当时的笔给他带来了很多麻烦。故选D。
52.细节理解题。根据“one rabbit’s tail left a long trail (痕迹) on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it”可知,当他看到兔子尾巴在地上留下的痕迹时,他想出了好主意。故选B。
53.细节理解题。根据“On arriving home, he tied the rabbit’s hair to a stick...Meng was so disappointed that he threw away his “invention” into a stone hole in the yard...It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.”可知,正确的顺序是b. 蒙恬把兔子的毛发绑在一根棍子上;d. 蒙恬把棍子扔进了一个石洞里;c. 这种特殊的水把油冲掉了;a. 这支毛笔写起来很好用。即b-d-c-a,故选C。
54.细节理解题。根据“Today, students are taught to use the brush pens in school...and helps them better understand Chinese culture.”可知,通过学习使用毛笔,学生能够更好地了解中国文化。故选A。
55.推理判断题。根据“However, Meng never gave up and kept trying all the time.”和“Meng succeeded at last.”可知,虽然蒙恬发明毛笔的经过不太顺利,但他没有放弃,最终成功了,由此我们可以学到的是永不言弃的精神。故选C。
56.F 57.F 58.T 59.T 60.F
【导语】本文主要介绍了几个人对于是否有必要学习汉语的看法。
56.细节理解题。根据“I studied French for 2 years in high school, and German for 4 years”可知她学习德语四年。故答案为F。
57.词义猜测题。根据“My writing, reading and listening are quite good, but far from fluent”可知写作、阅读和听力都很好,但是还远不到流利的程度,故此处划线部分意为“流利的”。故答案为F。
58.细节理解题。根据“Chinese is a difficult language to learn”可知Tony认为汉语很难学。故答案为T。
59.细节理解题。根据“I don’t think Chinese will replace (取代) English”可知Bill认为中文不会取代英语。故答案为T。
60.细节理解题。根据“Seneca(Canada)”“Tony(the UK)”以及“Bill(the US)”可知三人中只有Bill来自美国。故答案为F。
61.F 62.D 63.B 64.C 65.A
【导语】本文主要介绍了舞狮的相关信息。
61.根据“They are dancers in lion costumes”可知此处介绍舞狮的人,选项F“当然,他们不是真正的狮子”符合语境。故选F。
62.根据“One dancer controls the head. The other controls the tail.”可知应该有两名舞狮者,选项D“通常,狮子是由两个舞者组成的”符合语境。故选D。
63.根据“This tradition really lifts me up”可知这个传统真的让他振奋起来,选项B“舞狮对安东尼来说很重要”符合语境。故选B。
64.根据“Liondance Me is a lion dancing group in San Francisco, California. There are boys and girls on its team”可知现在舞狮有男生有女生,和之前不一样了,选项C“但是今天不一样了”符合语境。故选C。
65.根据“You have to believe that you can do it”可知你必须相信你能做到,任何人都可以做,选项A“任何人都可以学舞狮”符合语境。故选A。
66.C 67.F 68.D 69.B 70.A 71.mobile 72.anywhere 73.lot 74.friend 75.progress
【导语】本文介绍了最流行的一些移动应用程序。
66.根据“Mobile apps have been part of our lives. The following apps are part of the most popular ones.”可知,介绍的是移动应用程序已成为我们生活的一部分。选项C“移动应用程序”与之对应。故选C。
67.根据“Ctrip can be the best helper when you feel it hard to buy the train or plane tickets.”可知,介绍的是可以买票的携程。选项F“携程”与之对应。故选F。
68.根据“Ximalaya FM has lots of books including poems, short stories and even fairy tales for children.”可知,介绍的是喜马拉雅FM。选项D“喜马拉雅FM”与之对应。故选D。
69.根据“Baby Bus is a very good friend for children. Kids can learn to speak.”可知,介绍的是宝宝巴士。选项B“宝宝巴士”与之对应。故选B。
70.根据“Baicizhan can help you learn more English words through pictures.”可知,介绍的是百词斩。选项A“百词斩”与之对应。故选A。
71.根据“Mobile apps have been part of our lives. The following apps are part of the most popular ones.”可知,介绍了最受欢迎的一些移动应用程序。故填mobile。
72.根据“You can buy tickets anywhere at any time on it.”可知,可以随时随地在携程上面买票。故填anywhere。
73.根据“Ximalaya FM has lots of books... you can listen to all these books on it.”可知,可以在喜马拉雅FM上听很多书籍,a lot of表示“许多”,与“lots of”同义。故填lot。
74.根据“Baby Bus is a very good friend for children.”可知,宝宝巴士是孩子们的好朋友。故填friend。
75.根据“I’m sure you will make great progress in learning English.”可知,用百词斩可以在学习英语方面取得很大的进步。故填progress。
76.No, he didn’t. 77.By paying a man 25 yuan. 78.Because they were afraid of the punishment. 79.Parents. 80.Having heart-to-heart talks.
【分析】本文讲述了很多青少年的问题,就是考试考得不好,不知道如何面对父母,所以宁愿拿钱去雇一个陌生人充当自己的家长去开家长会,专家建议学生应该与父母进行坦诚的交谈,这将有助于解决问题。
76.根据“All of a sudden, he realized he didn’t speak to his son’s teachers all term. He wasn’t even invited to a parents’ meeting”可知,那个学期,周没有去参加家长会了,故填No, he didn’t.
77.根据“Zhou’s son paid a man 25 yuan and asked him to be his “father” at a parents’ meeting”可知,儿子给一个男人25元让他参加家长会,故填By paying a man 25 yuan.
78.根据“Most of them played the trick because they were afraid of the punishment”可知,大多数学生玩这个把戏是因为他们害怕惩罚,故填Because they were afraid of the punishment.
79.根据“Teachers say that parents are to blame(负责)for kids’ buying “fathers””可知,老师说这个行为应该归咎于父母,故填Parents.
80.根据“Experts on teenagers say students should have heart-to-heart talks with their parents which will help to solve the problem.”可知,专家建议学生应该与父母进行坦诚的交谈,这将有助于解决问题,故填Having heart-to-heart talks.
81.例文
I am a girl. My name is Wang Jing. I come from Weifang, Shandong Province. Weifang is famous for its kites. It is known all over the world. There are all kinds of kites in Weifang. Some are like birds, some are like dragons, some are like persons. They are made of bamboo, paper or silk. They are often made by farmers and craftsmen. The Weifang International Kite Festival is held in April every year.
The kites in our hometown are very beautiful and they can fly very high. I hope that they can become better and better and bring people more happiness.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为一般现在时;
③提示:根据提示信息介绍潍坊风筝,适当增加细节。
[写作步骤]
第一步,根据提示信息详细介绍潍坊风筝的相关信息;
第二步,表达自己的希望。
[亮点词汇]
①all over the world全世界
②all kinds of各种各样的
[高分句型]
①The kites in our hometown are very beautiful and they can fly very high.(and连接的并列句)
②I hope that they can become better and better and bring people more happiness.(that引导的宾语从句) |